Wednesday, September 29, 2010

India-dager!


Husker du Costa Rica-dagene? Nå gjentar vi suksessen og arrangerer India-dager!

India produserer rundt 50 % arabica og 50 % robusta. Indisk kaffe er såkalt "shadegrown" det vil si at kaffetrærne vokser under skyggen av store tropiske trær. Det gjør at kaffebærene modnes langsommere og fruktsukker og smaksstoffer utvikles. En av de mest kjente kaffetypene er Monsooned Malabar: Kaffe fra fjelldistriktene fraktes til Malabarkysten h...vor den ligger under tak i åpne lagerhus i monsuntiden, slik at den salte sjøluften får trenge inn i bønnene. Under denne prosessen sveller bønnene og får en gulblek farge, samtidig som syren reduseres kraftig. På grunn av den salte havluften får kaffen en rustikk karakter med hint av tjære.
India har mye å by på når det gjelder kaffe fra det forholdsvis tørre, sødmefylte og kraftige til det syrlige og fruktige. Med andre ord noe for en hver smak. Noen sammenligner malabar med den norske rakfisken, når en betegner den røffe måten den har blitt behandlet på. Kaffen passer for øvrig godt til cognac - den fjerner ikke cognacsmaken fra munnen, men fremhever den.

Vi på det lille Kaffekompaniet har blandt annet tatt inn følgende arabica kaffesorter fra India denne uka:

Merthi Mountain; Middels fruktig, middels frisk kaffe som flere ganger har vunnet den prestisjefulle konkurransen "Flavour of India"
I aromaen finner man brente mandler og melkesjokolade. Smaken preges av hasselnøtter, fløtekaramell og kokesjokolade. Kaffen har en rund og bløt appelsinsyrlighet. Munnfølelsen er lett, men med en stor body. Ettersmaken har et modent fruktpreg med hint av rosiner.

Bettadakhan Peaberry; Kaffen har en aroma preget av nøtter, tobakk og mørk sjokolade. Smaken er overraskende leskende for å være en kaffe fra India, med preg av saftede bær, mørk sjokolade og kandiserte appelsiner. Syrligheten er varm og saftig og gir assosiasjoner til godt moden ananas. Kaffen har medium munnfølelse og medium body. Avslutningen er lett, leskende og sødmefull.

Monsooned Malabar; En klassiker i Kaffekompaniets sortement. Nøtter og sjokolade preger aromaen. Smaksmessig søt, med tobakk, nøtter, treverk, bambus og krydder. Kraftig og intens body, med en vedvarende bittersøt avslutning.

Yelnoorkhan Espresso; Vi måtte selvsagt også ha en espresso-brennt kaffesort og valget falt på Yelnoorkhan. Kaffen har en konsentrert aroma av moden frukt, rosiner og nøtter. Smaken er sødmefull og har et klart preg av dadler og tørkede epler samt varm sjokolade.

Hvis du ikke drikker svart kaffe, kan vi by på indisk inspirert rose-cortado og hvis du ikke drikker kaffe i det hele tatt, har vi ekte indisk chai med krydder, melk og honning.

Indiske søtsaker står også på menyen og fra høytalerne vil det strømme fin indisk musikk. Etter kl 16 skal vi prøve å få til Bollywood "stumfilm" på veggen i gata!

Facebook-event finner du HER

No comments:

Post a Comment